Knapperig stokbrood, warme croissants of zo’n heerlijke pain au chocolat? In Frankrijk smaken ze net even lekkerder. Elk dorp heeft wel een bakker, die elke dag in de weer is om het beste brood en viennoiserie te bakken. Maar waar vind je die fijne bakker in Lyon?
bakker in Lyon: 5 lekkere adresjes
Hieronder vind je een paar van mijn favorieten. Wist je trouwens dat Fransen hun stokbroodje niet alleen eten als ontbijt, maar eigenlijk bij alle maaltijden? Zoals bij een goed stuk kaas en bij het hoofdgerecht. Handig om je bord mee schoon te vegen.
Lange rij
Bij Boulangerie du Palais in Vieux-Lyon staat meestal een rij tot ver op straat. Niet zo gek, de bakkerij ligt in het meest toeristische deel van de stad en is ook nog eens ieniemienie. De winkel staat bekend om hun brioche à la praline; een zoetig zacht brood met roze gesuikerde amandelen. Ook bakken ze in hun houtoven, naast brood, lekkere stukken pizza (prei met geitenkaas of reblochon met spek) die je op de hand kunt eten.
Broodleverancier Bocuse
Boulangerie Jocteur is de broodleverancier van Paul Bocuses sterrenrestaurant. Je vindt een winkel in Les Halles de Paul Bocuse (wijk La Part-Dieu) en eentje bij het stadseiland Île Barbe. Aan een enorme glazen toonbank presenteren ze hun aanbod: geen doorsnee stokbrood, maar juist brood met allerlei soorten noten en zaden. En ook heerlijke taartjes. De bakkerij staat met name bekend om hun tarteletteà la praline en hun éclair à la pistache. In Les Halles kun je aanschuiven voor het petit déjeuner en op Île Barbe is het heerlijk picknicken.
Plantaardige viennoiserie
Bij patisserie Zoï in de wijk Les Pentes is alles 100% plantaardig. Zo bestel je een pain au chocolat bereid zonder melk of boter, superlekker… Deze vegan bakker biedt een breed scala aan vegan gebak, het ene nog verleidelijker dan het andere. Een groot succes is de tiramisutaart van knapperig zanddeeg, met in koffie gedrenkte koekjes, hazelnootpraliné en een mousseline van koffie. Een andere topper is le rocher: taart van biscuit met opgeklopte cacaocrème die is overgoten met chocola.
Biologische bakker in Lyon
Boulangerie Saint Vincent in de wijk Presqu’île ziet er op het eerste gezicht uit als een gewone bakker. Eentje waar je normaalgesproken aan voorbij zou lopen. Een gemiste kans! Hun zelfgemaakte taartjes zijn een omweg waard. Ook hun brioche à la praline is niet te versmaden. Alle producten zijn biologisch, en dat proef je bij elke hap.
Franse taartjes
Misschien ben je helemaal niet op zoek naar stokbrood en croissants, maar wel naar verfijnde Franse taartjes. Zoals de beroemde éclairs. Ga dan vooral naar Les Éclaireurs Pâtissiers, die gespecialiseerd is in éclairs. Zowelzoet als hartig liggen ze op je te wachten in de vitrine. Of je nu op zoek bent naar de klassieker of in bent voor een verrassende creatie (zalmdille, matcha-frambozen of chorizo-eclairs!), deze eclairs zijn de nieuwe sterren aan de hemel in Lyon.