Soms ruik je het al vanaf de straat: de onweerstaanbare geur van koffie, die vanuit een café je neus in kringelt. Ook een koffie in Lyon is meer geworden dan even snel een espresso op een terrasje. In de stad vind je diverse bars waar de bonen ter plekke worden gebrand, wat een koffie oplevert van hoge kwaliteit.
koffie in Lyon: hier drink je de lekkerste
Koffie’s met een kruidige, bloemige, fruitige en zelfs zoetige smaak. Barista’s zijn de nieuwe sommeliers geworden en maken hun cappuccino’s, latte macchiato’s en moccaccino’s in een handomdraai. Zelfs ouderwetse filterkoffie, die langzaam in je beker drupt. Al zin gekregen in een bakje?
Geheime koffiemelange
Licht, vol, fruitig… bij Mokxa – la boîte à café is voor elk wat wils. Bonen van over de hele wereld worden in hier liefdevol geroosterd. Elke week maken de barista’s, of koffiesommeliers zoals ze zichzelf graag noemen, een speciale koffiemelange, waarvan alleen zij het geheim kennen. Mokxa heeft inmiddels drie plekken waar je hun koffie kunt drinken: in de wijk Presqu’île in Hotel Dieu, 5 Rue Bellecordière, in de wijk Des Pentes op 3 Rue de l’Abbé Rozier, en iets verder vanaf het centrum aan 13 Boulevard Edmond Michelet.
Kleine koffieboeren
In Loutsa drink je biologische koffie, afkomstig van kleine koffieboeren. Elke dag worden de bonen vers gebrand en dat proef je: hier drink je koffie met karakter. Ze maken zelfs huismelanges, echte aanraders. Ook organiseert Loutsa workshops waarin je alles leert over koffie, hoe te proeven en hoe je koffie het beste kunt bereiden.
Biologische koffie in Lyon
Het sfeervolle Okara van eigenaresses Laura en Émilie is de perfecte plek om te beginnen met een petit déjeuner. Hun dirty chai latte of thee met een shot espresso zijn niet te versmaden. Verder zijn alle producten biologisch en vegetarisch. Ook buurtbewoners weten deze plek goed te vinden, echt een local ervaring.
Drink koffie in de Halles Paul Bocuse
Wil je koffie drinken die wordt gebrand in Lyon? Koffiebranderij Cafés Gonéo levert z’n koffie aan de beste restaurants van de stad. Ze hebben diverse vestigingen, zelf ga ik vaak naar Les Halles de Paul Bocuse om te genieten van een goede macchiato of een latte. De koffiebrander heeft ook een eigen signature blend, een melange die ze zelf hebben samengesteld.
Schommelend koffie drinken
Een frappuccino in de ochtend, een affogato na de maaltijd (koffie met een bolletje ijs, klaar om te smelten) of een perkaramel, lekker als tussendoortje… Op het terras van Le Perko Café drink je goede koffie van versgemalen bonen. Leuk om te doen: binnen plaatsnemen aan de schommeltafel en al schommelend je koffie drinken.
Koffie met een boek
Vraag je in Lyon om un petit noir dan krijg je een koffie allongé (aangelengd met water) of serré (espresso). Niet zo gek dat je bij Un Petit Noir een goed kop koffie kunt bestellen. Wat het helemaal leuk maakt: naast koffie kun je er detectives lezen, romans noirs. Nestel je op het terras of binnen, tussen de boeken, waar de muren zijn volgeplakt met bladzijden uit oude Maigretjes van Simenon.
PS: wil je weten hoe je een koffie besteld in Lyon en welke benamingen er allemaal voor zijn? Je leest er hier alles over